En gång i tiden gav jag ut "Antropolis". Det var 2009 närmare bestämt. Förlaget var mitt eget, Etherion. Nu finns denna roman i bokhandeln igen: se här.

Om ni klickar på länken kommer ni till SF-Bokhandelns onlinekatalog. Där finner ni boken och kan köpa den så som man köper i webbaffärer.

Romanens handling utspelas 2165 i staden Antropolis. Några år tidigare har berättarjaget, Jenro Klao, anlänt dit: han har sett en stad i ruiner men han har ryckt upp den ur dess letargi. Han får hjälp av andra nykomlingar, andra visionärer som han, men därmed är inte allt frid och fröjd. Det uppstår en konflikt mellan teknik och ande, mellan vetenskap och esoterism, mellan korpar och enhörningar och mycket därtill. Frågan är: ska Antropolis bli en teknostad med faustiska maskiner, skyskrapor och Big Science, eller ska den bli ett new age-paradis med humanteknologi, andlighet och vegomat morgon, middag och kväll...? Eller ska det hela utmynna i ett annorlunda tredje, symboliserat av det något kluvna berättarjaget Jenro Klao...?

Detta är upplägget för "Antropolis". Det är en filosofisk roman om en stad i framtiden, litegrann som von Harbous "Metropolis", Jüngers "Heliopolis" och "Vi" av Samjatin. Men det är inte bara filosofi; vi får även följa Jenro Klaos göranden som historieprofessor i staden, vi får se honom bryta bröd med en rad gestalter, och vi får se honom lämna staden för en resa som blir avgörande för dess framtid.

Boken kostar 148:-. Den är på 205 sidor i hårdpärm, numrerad och signerad. Du köper den genom att gå hit.

Boken har recenserats här och där. I Nova SF nr 20 sa till exempel Mats Dannewitz Linder om boken: "Lättläst och personligt språk, massor med tankar och resonemang, sympatiskt innehåll." Fler recensioner finns i denna tråd. Och här har du pdf:en så att du kan titta på innehållet i förväg.Om romanens huvudpersoner
Elander Lysion
Hadar Lacq
Gotsis Fripp

منبع:
http://lennart-svensson.blogspot.com