En film hyllas av tidskriften The New Yorker. Det är "The Girl with the Dragon Tattoo" efter Stieg Larssons deckare. Huvudrollsinnehavaren Rooney Mara får beröm för sin scennärvaro. svd

Jag har inget att säga om vare sig Mara eller Larsson. Däremot om scennärvaro, det där som Mara tycks äga. Har man screen presence som skådis har man mycket gratis. Man kan trollbinda utan att säga ett ord. Man låter tystnaden tala.

Mästaren på det är i min bok Clint Eastwood i Sergio Leones filmer. Denne Eastwood-figur har knappt ett namn. "Blondie" hörs ibland. Annars är han mannen från vidderna, en arketypisk hjälte.

Det räcker med att approchera en by och dricka ur brunnen för att det ska bli magi, som i början av "A Fistful of Dollars". Det är kurosawiska stämningar, det är Toshiro Mifune i europeisk variant.

Överhuvud tycker jag repliker är övervärderat i dagens film. Se på "Le Mans" med Steve McQueen, se på "2001" av Kubrick: i båda dessa hinner första halvtimmen förlöpa utan att ett ord sägs. Jag får för mig att det i "Dragon Tattoo"-filmen babblas mer än så.

Man måste nyttja de filmiska medlen helt enkelt. Låta symboler, ansikten, scenografi tala. Det förstår inte dagens filmskapare, inte så väl som 60- och 70-talens Leone och Kubrick. Den senares 2001 har ju inga repliker på slutet heller. Det är bara en passage genom en stjärnport, magiska färger, osedda vyer och kosmiska vidder. Ingen av dagens filmskapare kan göra detta! Möjligen kom Peter Jackson i Tolkienfilmerna nära detta i sista delen av trilogin.

- - -

Scennärvaro: en viss Arnold Schwarzenegger har också detta. Se "Terminator" från 1984, där kommer han till sin rätt. Men i övrigt är han en amatör, han kan som alla vet inte agera. "Han kan bryta mot alla skådespelarkonstens regler eftersom han inte vet att de finns", som John Brosnan sa i "The Primal Screen". Denna bok från 1995 skildrar sf-filmens historia.

Vad gäller kvinnliga mästare på scennärvaro kommer jag att tänka på Marlene Dietrich. Hon fick alla andra kvinnor att blekna bredvid sig. Greta Garbo hade också närvaro i rätt regissörshänder. Marilyn Monroe i "Bus Stop" och "The Misfits" visar också prov på en ikonisk närvaro. Det är gudinnan! Det är det gudomliga i människan, yttrat i en tankspriddhetens attityd.

Moderna kvinnoikoner på film: jag kommer osökt att tänka på Sean Young i "Blade Runner" (se bild). Utan att säga något djupsinnigt blir hennes figur ändå magisk. Men dylik konst är svår. Young sägs vara en obalanserad person, svår att jobba med, men när hon är bra är hon bra. Inget är gratis, inte ens scennärvaro.

Relaterat
2001 - en rymdodyssé
Akira Kurosawa

منبع:
http://lennart-svensson.blogspot.com