Anders Behring Breivik omhäktas idag. Förhandlingen hålls inför slutna dörrar. Men Breivik har rätt att uttala sig inför rätten som sådan. Vad kommer han att säga då?

Det får vi kanske veta under dagen. Han sägs ha förberett ett skriftligt tal. Men medger lyckta dörrar-klausulen att det hela rapporteras efteråt? [Edit 16:58: enligt Expressen höll Breivik delar av sitt tal men det stannar inom rättssalen. Locket på.]

Hur som; här kan ni uppdatera er med mina inlägg om Breivik. Jag har följt och kommenterat fallet från början. 30 juli skrev jag till exempel att Breivik var galen men att det var metod i galenskapen.

31 juli skrev jag om Breiviks frimureri.

1 augusti lanserade jag Breiviktestet: hur lik gärningsmannen är jag?

2 augusti gjordes en jämförelse mellan Breiviks manifest samt UNA-bombarens och Ulrike Meinhofs texter.

Jag har skrivit mer om denne norrman; se här för inlägg om hans litterära intressen (Homeros, Edward Luttwak, Clausewitz). För övrigt skriver massmedia rätt mycket om Breivik de också. En märklig man, en sjuk man. Hans dåd var en sjuk reaktion på ett sjukt samhälle kan man säga.

Hans dåd var sjukt. Men även det västerländska samhället av idag är sjukt: materialistiskt, självhatande, beslutet att till varje pris importera en Ersatzbefolkning för att ersätta den redan bofasta.

Breivik förtjänar sitt straff. Döm honom, låt lagen tala. Det betyder dock inte att det samhälle han ansåg sig bekämpa är någon vacker syn.

- - -

Dagens omhäktning hålls som sagt inför lyckta dörrar. Det är formellt korrekt, det ska vara tajt. Man ska inte ta några risker med att Breivik meddelar sig till omvärlden med någon kod eller liknande. Man tror ju att han har medhjälpare där ute.

Men har han det då? Som sagt bör man ta till vara varje säkerhetsåtgärd, men vad gäller frågan i sig, om Breivik hade någon medhjälpare, så tror jag inte det. Han var nog ensam. Att han uppger i förhör att han har hjälp av andra terrorceller ska tas med en nypa salt. Det är, gissar jag, mytomanens spel med rättsväsendet. Han luras och vilseleder. Varför? För att han kan göra det.

Jag ska inte ta gift på detta. Han kanske hade medhjälpare. Kanske det vitryska spåret kan ge något (se wikipedias biografi över Breivik). Men det intryck jag får av Breiviks modus operandi var att han var den typiske ensamvargen, den ensamme galningen. Han är även rätt unik med sina foton, sin video och sitt manifest med sina livsstilsråd, taktiska analyser, politik och sociologi om vartannat. Tror ni det finns fler européer som sysslar med sådant nu, fler "breivikare" som skriver 1000-sidiga manifest och planerar massmord? Högerterrorism finns men den har tills nu inte rört sig på den här nivån. Det är mest brevbomber och dylikt i Sydeuropa.

Breivik är nog rätt unik, allt annat lika. Enstaka vapengalningar på högerkanten finns nog men att planera dåd med massmedial profil som Breivik, det får vi nog vänta på.

dn dn dn dn svd ab ab exp exp

منبع:
http://lennart-svensson.blogspot.com