Khadaffi är död och Sirte är intaget. Är det libyska kriget slut därmed? Det är inte så säkert. Det jublades ju vid huvudstaden Tripolis fall för två månader sedan utan att det blev avgörande. Men man kan ju hoppas att detta skitkrig är slut nu så att folk slipper bombas av Nato och fred kan återupprättas. Mycket förblir ouppklarat gällande krigets början: "Vi som sett hur allt gått till får veta att vi drömt", det har varit detta krigs ledmotiv. svd svd svd svd svd dn dn dn dn dn dn exp

Om det libyska så kallade inbördeskriget finns en del att säga. Det var/är ett lågintensivt konventionellt krig med strider omfattande typ "en stridsvagn, ett lv-batteri och två plutoner irreguljära soldater". Så har det varit i Bani Walid och Sirte. Obama och västvärlden har velat ge oss bilden av ett inbördeskrig där Nato endast upprätthåller en flygförbudszon. Man borde istället ta sitt ansvar och gå in med trupp och rensa ut de Khadaffistyrkor man bekämpar. Kanske blir det av nu - nu, när kriget i stort är över, kan rebellregimen NTC officiellt kalla på internationell hjälp och så blir allt bra. Fred, demokrati och ballonger till barnen.

- - -

Vad det handlar om nu är framtiden. Libyen torde bli början till islamismens segertåg i Mellanöstern. Redan idag rapporteras ju al-qaidiska element vara med i den nya regimen. Sedan faller väl Egypten och, framför allt, Saudi-Arabien efter de väntade oroligheterna i Mekka i månadsskiftet oktober-november. Då är det som bekant Hajj. I politiskt turbulenta år blir denna pilgrimsfärd alltid orolig, som 1979 och 1987. Hundratusentals muslimer samlade i en liten stad: go figure. Även om inte Mahdin visar sig (det är ju udda år i år) lär det hända saker. Jag förutspådde det i mars i år, får se vad det blir av denna profetia.

Sedan blir det väl, på lite sikt, islamistiska regimer i resten av den arabvärld som blommade så demokratiskt i våras. Iran visar vägen. Det är inte vad västvärldens drömmare vill men det är vad som kommer att hända. Iran och Al-Qaida har nyckeln till det kalifat som väntar. Om de senares framtidsutsikter skrev jag redan 2008.

Relaterat
Den tolfte imamen
Årets Hajj

منبع:
http://lennart-svensson.blogspot.com